Vara asta, vizitează ţinutul mănăstirilor din judeţul Neamţ

Zona de Nord a României este o cunoscută destinaţie de vacanţă în special pentru mănăstirile pictate, monumente aflate în patrimoniul Unesco din Bucovina şi din zona Neamţului.

Deşi tot românul a auzit de mănăstirile Voroneţ, Putna şi Suceviţa, mai sunt şi multe altele de care puţini ştiu, însă la fel de spectaculoase şi interesante. Apelarea la un ghid local poate fi o idee bună pentru a vizita obiective turistice mai puţin cunoscute, dar încărcate de propria istorie.

În Bucovina, Mănăstirile Dragomirna, Arbore, Pătrăuţi sau Mănăstirea Humorului sunt numai câteva exemple despre locaţii mai puţin cunoscute, pe care un ghid local le va trece cu siguranţă în lista de destinaţii pentru o scurtă vizită.

În zona Neamţului, trebuie neapărat să vizitaţi mănăstirile Agapia, Sihla, Mănăstirea Neamţului, Văratec sau Horăicioara.

Mănăstirea de maici Agapia

Mănăstirea de maici Agapia

Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia (județul Neamț). Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici și aflându-se pe locul doi ca populație după Mănăstirea Văratec.

Mănăstirea a fost construită între anii 1641-1643. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.

Ansamblul Mănăstirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2015, fiind alcătuit din următoarele 7 obiective:

 • Biserica „Sf. Voievozi” – datând din secolul al XVII-lea
 • Paraclisul „Nașterea Maicii Domnului” – datând din 1864
 • Biserica de lemn „Sf. Ioan Bogoslov” – datând din 1821
 • Chiliile – datând din secolele XIX-XX
 • Construcțiile din incintă – datând din secolele XIX-XX
 • Turnul clopotniță – datând din 1823
 • Bolnița de lemn „Adormirea Maicii Domnului” – datând din 1780.

La acestea se adaugă și Casa scriitorului Alexandru Vlahuță (o chilie în care locuia scriitorul când venea în vizită la mănăstire), transformată în 1966 în muzeu memorial. Ea datează din 1885.

Mănăstirea de maici Văratec

Mănăstirea de maici Văratec

Mănăstirea Văratec este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată într-o poiană de la poalele munților, în satul Văratec din comuna Agapia (județul Neamț), la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț și la 40 km de municipiul Piatra-Neamț. Este cea mai mare mănăstire de maici din România, aici viețuind peste 400 maici.

Mănăstirea a fost fondată în anul 1785 de către schimonahia Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif. În această lucrare, maica Olimpiada a fost sfătuită și îndrumată de Paisie Velicicovschi, starețul Mănăstirii Neamț. Trecută sub administrarea Mănăstirii Agapia din apropiere, Mănăstirea Văratec a devenit mănăstire independentă în anul 1839.

Ziduri masive din piatră închid o incintă unde se află Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (biserica principală), stăreția și clădirile administrative (aflate în clădirile de pe latura nordică a incintei) și Muzeul mănăstirii, unde fusese anterior Atelierul „Regina Maria” (aflat în clădirea de pe latura sudică). Incinta monahală este înconjurată de satul mănăstiresc, alcătuit din casele tradiționale țărănești unde locuiesc maicile și care se înșiră pe ulițe înguste.

Ansamblul Mănăstirii Văratec a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2015, fiind alcătuit din următoarele 5 obiective:

 • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – datând de la începutul secolului al XIX-lea
 • Turnul clopotniță de poartă – datând din secolul al XIX-lea
 • Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” – datând din 1844, cu adăugiri în jurul anului 1880
 • Biserica „Schimbarea la Față” – datând din 1847
 • Chiliile – datând din secolele XIX-XX.

Cazare în apropierea mănăstirilor

cazare pensiunea steaua nordului targu neamt

Dacă intenţionezi să vizitezi zona, este important să aloci câteva zile, ca să nu fii pe fugă şi să te poţi bucura de liniştea şi relaxarea minţii, trupului şi sufletului. Pentru a avea acces rapid la obiectivele turistice ale zonei, este recomandat să cauţi o unitate de cazare în Târgu Neamţ, de aici fiind foarte uşor să porneşti în fiecare dimineaţă în călătorie spre obiectivele zilei.

Pensiunea STEAUA NORDULUI din Târgu Neamţ este o locaţie interesantă, ce oferă condiţii bune de cazare, preţuri mici şi servicii de calitate.