În acest sfârşit de săptămână, vă propunem să ne reintrăm în ritm şi să petrecem din nou în aer liber, cât să ne luăm doza de verde, de soare şi voie bună, cu ocazia primului eveniment cu specific câmpenesc de anul acesta,  Deschiderea Grădinii de Vară la Conac, organizată anual şi ajunsă deja la a 3-a ediție.

Pâine, sare şi voci cristaline, port popular românesc şi vinuri nobile, acesta este motto-ul evenimentului, care va începe cu o degustare de vinuri prezentată de Crama Avereşti şi

va continua în dulcele stil românesc, cu oameni înzestraţi: Brânduşa Covalciuc Ciobanu, Syncron Band, Ansamblul de dansuri ‘Balada Nouă’ sub îndumarea coregrafului Ionel Petrişorul, Expoziţie de costume şi măşti populare cu Dănuţ Stan, meşter popular din Zăiceşti.

Şi pentru că înainte de orice mare petrecere, răzeşii obişnuiau să ia o gustare, menită să le umple trupul de vigoare, ne vom pregăti şi noi întocmai: caş şi urdă de la stână, slăninuţă afumată, ceapă verde, zacuscă de casă şi turte coapte pe plită.

A ţine la siluetă este ceva nemaiauzit la noi, aşadar, la felul doi oaspeţii vor putea servi cârnaciori, mititei şi ceafă la grătar, proțap din berbecuţ marinat cu ierburi, cartofi ţărăneşti şi brânză de burduf, sărmăluțe la ceaun învelite în foi de varză şi servite cu mămăliguță, smântână și ardei iute, toate gătite neaoş, fără născociri moderne, neapărat cu un pahar de ţuică aprigă alături.

Pentru anul acesta Conacul Zăiceşti din Botoşani pregătește alte două evenimente estivale: Sărbătoarea lui Cuptor în luna iulie şi  Sărbătoarea Mustului la Conac în luna septembrie.

 Rezervări: 0755 400 207, www.conaculzaicesti.ro