Posibilităţile de alimentare cu apă a pensiunilor din afara zonei reţelelor publice

Racordarea tuturor unităţilor de cazare din România (pensiuni, agropensiuni, hoteluri) la reţelele centralizate de alimentare cu apă potabilă şi canalizare este un deziderat demn de apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană şi la o societate civilizată, însă punerea efectivă în practică este un proces de lungă durată, dificil de realizat.

În absenţa reţelei publice de alimentare cu apă şi canalizare, proprietarii de pensiuni şi hoteluri din aceste zone sunt nevoiţi să găsească soluţii individuale pentru a asigura utilităţile de bază necesare pentru a opera o unitate de cazare a turiştilor. Unele proprietăţi vor să se diferenţieze şi să ofere turiştilor o experienţă cu o piscină infinity la exterior sau la interior, iar în acest caz necesarul de apă este şi mai mare. Apa curentă este o condiţie esenţială în orice situaţie.

Când ne gândim la sursele de apă potabilă, constatăm că nu sunt foarte multe variante disponibile:

  1. Racordarea la fântână

Aceasta este prima sursă de alimentare cu apă care ne vine în minte deoarece este foarte răspândită pe întreg teritoriul ţării noastre. Fântânile zidite din piatră sunt teoretic mai bune decât cele realizate cu tuburi, dar la urma urmei fântâna care are apă pe tot parcursul anului este cea mai bună, deoarece multe fântâni seacă în sezonul secetos de vară.

Pentru realizarea unui sistem individual de alimentare cu apă a unei case de la o fântână avem nevoie de un hidrofor care să preia şi să pompeze apa din fântână, o centrală termică sau boiler care să încălzească apa, iar pentru evacuarea apelor reziduale şi a dejecţiilor se vor utiliza fose septice individuale. În plus, poate fi utilizat un dedurizator de apă pentru cazurile în care avem apă dură care poate afecta puternic în timp electrocasnicele precum maşina de spălat rufe, maşina de spălat vase, centrala termică, etc.

  1. Efectuarea unui foraj de adâncime

Pentru cazurile în care nu este disponibilă în proximitate o fântână sau dacă se doreşte alimentarea cu apă mai de calitate şi a ne asigura un flux constant în instalaţie pe tot parcursul anului, forajul unui puţ de apă la mare adâncime este o soluţie foarte eficientă.

Totuşi, costul este unul considerabil şi nu este accesibil tuturor. În funcţie de zonă şi de adâncimea la care se găseşte pânza freatică, poate fi necesară forarea până la adâncimi de chiar peste 100 de metri.

Înainte de echiparea cu coloană de PVC şi coroană de pietriş mărgăritar se execută o diagrafie geofizică pentru stabilirea adâncimii şi grosimii straturilor acvifere.

În funcţie de rezultatele obţinute se poziţionează filtrele şi se execută operaţiunile de denisipare şi pompările experimentale care duc la stabilirea parametrilor de exploatare ai puţului (debit, denivelare).

În baza tuturor acestor factori se recomandă caracteristicile pompei submersibile. necesare pentru a pompa apa din adâncuri în instalaţia individuală de alimentare cu apă.

Din câte puteţi observa, forajul unui puţ de alimentare cu apă de adâncime este o operaţiune complexă şi trebuie realizată neapărat de către specialişti cu experienţă în domeniul acviferelor. Dacă totul se realizează ca la carte, atunci aceasta este cea mai bună soluţie deoarece vă va asigura un debit constant de apă de cea mai bună calitate.

  1. Captarea unui izvor de suprafaţă

Aceasta este o situaţie fericită şi foarte rară când pe terenul construcţiei se află un izovr natural de apă potabilă de suprafaţă şi care poate fi captat pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă. De obicei, această situaţie este întâlnită pe terenurile aflate în zone deluroase sau montane, majoritatea împădurite care atrag foarte multe precipitaţii de-a lungul anului.

Este foarte important de precizat că o unitate de cazare nu se poate autoriza în absenţa alimentării cu apă a locaţiei pentru a oferi condiţiile de bază necesare turiştilor, de aceea vă recomandăm să vă informaţi temeinic în cazul în care aveţi planuri de a construi o pensiune într-o zonă din afara reţelelor publice de alimentare cu apă şi canalizare.