La munte, alege experienţa de cazare în cabane ecologice din lemn

Cabanele din zona de munte sunt o alegere răcoroasă pe timp de vară, când canicula arzătoare ne fugăreşte din oraşele aglomerate către oaze de linişte şi aer curat. Majoritatea construcţiilor din zona de munte sunt cabane din lemn rotund sau case pe structură din lemn deoarece lemnul asigură o izolare termică foarte ridicată pe timp de iarnă şi răcoare vara.

Pentru cei care doresc să investească într-o astfel de unitate de cazare trebuie să ştiţi că construcţia unei cabane din lemn este o misiune dificilă, pentru care trebuie să vă înarmaţi cu multă răbdare şi cu putere de muncă, iar acolo unde aveţi neclarităţi nu ezitaţi să consultaţi materialele informaţionale disponibile pe Google şi Youtube, să discutaţi detaliat cu specialişti în domeniu şi să vă notaţi pe o agendă sau într-un caiet toate cheltuielile efectuate, astfel încât la final să aveţi o perspectivă a tuturor costurilor.

Modalităţile de construcţie a casei sunt diferite, unii preferă să achiziţioneze o casă gata construită evitând astfel bătăile de cap ce apar pe durata construcţiei, alţii preferă să îşi construiască ei singuri şi să se implice în toate etapele considerând că astfel vor ieşi mai ieftin sau vor cunoaşte mai bine calitatea lucrărilor recepţionate.

Indiferent de varianta pe care o alegi, noi îţi recomandăm luarea în calcul a unei case pe structură din lemn. Acest tip constructiv este unul extrem de avantajos datorită timpului relativ scurt de finalizare, cuprins între 3 şi 6 luni. Pe lângă rapiditate, casele pe structură din lemn sunt şi foarte rezistente la cutremur şi asigură o excelentă izolaţie termică pe timp de iarnă. Izolarea corespunzătoare a pereţilori a mansardei va asigura răcoarea mult căutată pe timp de vară.

În toată România există astăzi case din lemn aflate într-o stare foarte bună, care au trecut de peste 100 de ani şi au făcut faţă cu succes intemperiilor şi cutremurelor din această perioadă, reuşind să rămână în picioare şi să ofere un cămin călduros locuitorilor.

Încă din cele mai vechi timpuri, în special românii din zonele de munte, care aveau acces uşor la lemnul pădurilor din zonă, s-au orientat către construcţiile din lemn sau pe structură din lemn. Majoritatea caselor peste 50 de ani din zona de munte a României sunt construite din lemn.

Avantaje

+ Izolaţia termică superioară pe timp de iarnă / Răcoare pe timp de vară

+ Stabilitatea structurii la cutremure şi intemperii

+ Timpul scurt de finalizare (între 3 şi 6 luni)

+ Durata lungă de viaţă a materialului lemnos, tratat corespunzător contra dăunătorilor şi ignifugat

+ Lemnul este cel mai ecologic material de construcţii disponibil pe piaţă, se reciclează în proporţie de 100% şi este regenerabil în mod natural

+ Costurile mici de construcţie a caselor pe structură din lemn.

Recomandări

+ Consultaţi-vă foarte mult înainte de începerea efectivă a lucrărilor, puneţi toate întrebările care vă trec prin minte şi la final semnaţi un contract de colaborare care să includă toate operaţiunile şi toate costurile exacte, pentru a nu lăsa loc de discuţii contradictorii.

+ Alocarea proiectului de construcţie unei firme specializate în lemn, cu experienţă relevantă în domeniu şi în România. Astfel veţi beneficia de multiple sugestii şi optimizări care vor salva mult timp şi materiale.

+ Alocaţi o atenţie specială instalaţiei electrice şi colaboraţi numai cu firme sau persoane autorizate.

+ Alegeţi tâmplăria din lemn stratificat şi uşile de interior/exterior din lemn masiv, de culoarea lemnului natur.

+ Folosiţi lambriul exterior pentru îmbrăcarea anumitor zone ale faţadei şi îmbunătăţirea spectului vizual al construcţiei.

+ Luaţi în considerare realizarea unui cerdac/balcon/terasă din lemn ca o extensie a casei, deoarece se va dovedi foarte utilă ulterior. Aici veţi putea întinde un uscător de rufe, o măsuţă pentru cafea sau depozita biciclete, încălţăminte sau diverse ustensile.

Petrece-ţi vara cât mai des într-o cabană la munte şi vei avea energie, vitalitate şi răcoare deoarece temperatura medie este cu câteva grade mai mică, aerul de munte este mai bogat în oxigen şi astfel se percepe ca fiind mai rece, iar ploile răcoritoare sunt frecvente.