Istanbul … unul dintre cele mai interesante orase de pe glob, se intinde pe teritoriul a doua continente, Europa si Asia, fiind locul cel mai vizitat din Turcia, plin de viata, in care lista cu lucruri de facut in aceasta metropola sunt aparent fara sfarsit. Cu o populatie de aproximativ 18 milioane de locuitori, Istanbulul continua sa surprinda prin frumusetea locului, diversitatea de obiective, opulenta lor, mixul de cultura, religie, traditii si mancarea lor apetisanta.
Orasul dispune din belsug de resturi glorioase ale istoriei sale lungi si ilustre, iar obiectivele sale turistice cu siguranta vor impresiona fiecare turist in parte.
In continuare am realizat o lista cu lucruri care merita facute daca ajungeti macar pentru cateva zile in Istanbul.
- Vizitati cea mai remarcabila cladire din oras – Hagia Sophia sau Aya Sofia ( Sfanta Sofia), care in momentul de fata este muzeu, inca din anul 1934 fiind situata in zona Sulthanamet. In secolul al -VI- lea, aceasta a fost o basilica a Bisericii Ortodoxe din Grecia, dar dupa ce a fost Constantinopolul cucerit in secolul al-XVI-lea, a fost transformata in moschee imperiala. Frescele sale au fost acoperite cu ornamente islamice si au fost construite 4 minarete. Frumusetea sa arhitecturala din interior este aproape de neatins de secole, fiind un obiectiv care nu trebuie ratat daca ajungeti in zona.
- Intrati in Moscheea Albastra ( Blue Mosque). Asezata vis-a-vis de Hagia Sophia, Moscheea Albastra este o moschee la fel de remarcabila, plina de istorie si de faimoasa a acesteimetropole. Construita in secolul al-XVII-lea, este unul dintre locurile de rugaciune ale turcilor si in ziua de astazi. Arhitectura sa exterioara are forma unui dom care la randul sau contine mai multe cupole secundare si este singura moschee otomana care are 6 turnuri. In interior, se pot observa mii de placi ceramice lucrate manual, multe desene si modele diferite de lalele, candelabre de sticla, covoare persane. In momentul in care o sa intrati, o sa vi se ceara sa va descaltati, pentru a onora acest loc sfant. Pentru femei, daca nu sunteti imbracate corespunzator, o sa primiti la intrare un sarong, o imbracaminte speciala cu care va puteti acoperi membrele si capul.
- Vizitati Palatul Dolmabahce, cel mai nou si mai modern palat al Istanbulului, caracterizat de opulenta, maiestrie, grandoare si bogatie, in care elemente ale stilurilor neoclasic, baroc, roccoco se imbina armonios cu elemente otomane. Privelistea Stramtorii Bosfor este fantastica iar o plimbare prin imperialele gradini ale sale este binevenita. In interior, palatul se mandreste cu cel de-al doilea candelabru din cristal de Boemia ca marime din lume, care nu cantareste decat 4 tone, dar nu numai, ci si cu peretii imbracati in aur. Un important personaj al acestui palat ramane totusi Ataturk, un conducator turc, care a murit aici, iar in amintirea sa toate ceasurile din incinta sunt fixate la ora mortii sale, ora 9:05.
- Incercati „arta negocierii” in Grand Bazaar ( Marele Bazar), cea mai orientala parte a acestui oras turistic si occidentalizat, cu o vechime de peste cinci secole, intins pe 60 de strazi si care insumeaza aproximativ 4000 de magazine. Inarmati-va cu multa rabdare inainte de a strabate acest loc aglomerat iar daca sunteti buni negociatori puteti obtine discount-uri convenabile la ceea ce va doriti, in plus vanzatorii sunt extrem de cordiali si serviabili cu clientii lor, nu de putine ori invitandu -i la un pahar de ceai numai pentru ale trece pragul magazinului si pentru a cumpara cate ceva.
- Daca tot ati ajuns in Grand Bazaar, neaparat trebuie sa intrati si in Bazarul de condimente ( Spice Bazaar), universul aromelor culinare, un rai al gurmanzilor, in care mii de produse asteapta sa fie luate de catre turisti din toate colturile lumii. Zeci de feluri de condimente, de ceai, baklava, rahat, fistic te fac sa te pierzi printre aromele si culorile lor, in care simtul olfactiv si vizual este in al noualea cer, dar nu uita de partea cu negocierea daca vrei sa-ti mai ramana ceva bani in portofel.
- Explorati subteranul facand o plimbare prin Basilica Cisterna. Chiar daca pare greu de crezut, orasul detine mai mult de o suta de rezervoare subterane de apa, iar cea despre care vorbim, este cea mai mare dintre ele, avand 336 de coloane in interior dispuse in 12 randuri, majoritatea dintre ele fiind construite din ruinele altor cladiri, iar in trecut aici se stoca alimentarea cu apa pentru imparatii bizantini.
- Faceti un tur al Palatului Topkapi, cel mai mare palat al Istanbulului, dar si cel mai vechi din lume. Timp de aproape 400 de ani a servit ca resedinta principala a sultanilor otomani si probabil este unul dintre cele mai bune locuri pentru a simti aroma culturii si a istoriei marelui Istanbul, cu o priveliste strategica indreptata spre apele Bosforului. Rataciti prin camerele colorat decorate in stil islamic, admirati bogatia, armurile, hainele, portretele si incercati sa va imaginati viata tuturor care au trait aici. Nu uitati de harem, locul in care sultanul isi tinea sotiile si copiii sai.
- Turnul Galata ( Galata Tower) este un reper care nu trebuie pierdut si poate fi vazut din toate colturile orasului. Este de fapt un turn medieval, construit in intregime din piatra, construit in anul 1348, cu o inaltime de 90 de metri. Incercati sa ajungeti acolo la apusul soarelui, si veti putea surprinde niste cadre de neuitat de sus. In apropierea sa, este plin de restaurante, pub-uri si cafenele, fiind unul dintre locurile cele aglomerate si cautate din oras.
- Piata Taksim ( Taksim Square) este locul in care se poate simti cel mai bine pulsul orasului, fiind cea mai aglomerata locatie, dar si moderna, pe unde va puteti plimba, puteti manca, puteti face cumparaturi sau va puteti petrece serile in cluburile de noapte deschise. Tramvaiul rosu nu trebuie ratat in acest loc, el gasindu-se pe bulevardul Istikal.
- Mergeti intr- o croaziera pe Bosfor, luand un vapor din portul Eminonu, iar timp de o ora si jumatate, pentru un pret de doar 4 euro, aveti ocazia sa vedeti Istanbulul din perspectiva apei. O sa va plimbati prin preajma Palatului Dolmabahçe, pe langa Ruinele Rumeli, Turnul Maiden si o sa vedeti multe moschei si gradini pe parcursul acestei incursiuni.