Cum să te pregătești pentru jurământul de cetățenie română

Redobândirea cetățeniei române este un proces îndelungat și complicat, iar odată ce ordinul privind soluționarea cererii de acordare a cetățeniei este eliberat, este important să parcurgi corect ultima etapă – depunerea jurământului de credință.

Atunci când te pregătești pentru depunerea jurământului cetățeniei române, este extrem de important să fii atent la proceduri și să respecți toate detaliile. Chiar și o mică neglijență poate duce la pierderea acestei oportunități. Îți vom prezenta câteva aspecte esențiale pe care trebuie să le iei în considerare când te pregătești de jurământul după redobandirea cetateniei romane.

Acte necesare pentru jurământul cetățeniei române

Verifică cu atenție lista de documente cerute de instituția la care vei depune jurământul. Fiecare Consulat poate avea cerințe specifice în ceea ce privește actele din dosar. Asigură-te că ai pregătite toate actele în conformitate cu cerințele respective.

Respectarea programării

Fiind programat pentru depunerea jurământului, este crucial să fii la timp la instituție. Chiar și o mică întârziere de 5 minute poate duce la anularea programării și la necesitatea de a te reprograma. Asigură-te că te prezinți la timp pentru a evita neplăcerile și a-ți păstra locul programat.

Conduită adecvată la jurământ este importantă

În orice instituție de stat este necesar un comportament adecvat în comunicarea cu angajații oficiali ai instituțiilor. Pentru o ceremonie solemnă ca depunerea jurământului de credință este recomandat să te îmbraci corespunzător, adică elegant și decent. Este important să eviți articole vestimentare precum maieuri, pantaloni scurți, bluze cu decolteu adânc sau fuste extrem de scurte. O ținută inadecvată a fost, în unele cazuri, motivul refuzului la depunerea jurământului.

Ce trebuie să spui la depunerea jurământului?

Jurământul pentru cetățenia română are următorul conținut: “Jur să fiu devotat patriei și poporului român, să apăr drepturile și interesele naționale, să respect Constituția și legile României.” Aceste cuvinte trebuie învățate pe de rost și vor fi rostite în fața consulului sau a președintelui ANC.

Ce întrebări se pun la jurământul cetățeniei române?

De obicei, funcționarul de la consulat sau de la ANC va adresa câteva întrebări simple pentru a se asigura că persoana care depune jurământul cunoaște limba română. În cazul în care există suspiciuni cu privire la cunoașterea limbii române, pot fi adresate și alte întrebări suplimentare.

Important! La eliberarea certificatului de cetățenie verifică cu atenție datele

După depunerea jurământului, Comisia pentru cetățenie eliberează certificatul de cetățenie română către solicitant, semnat de președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie. Certificatul conține elemente de siguranță și include fotografia solicitantului.

Este esențial dci să fii atent la aceste aspecte și să respecți cerințele și regulile stabilite de instituție. O pregătire riguroasă și o atenție la detalii îți vor spori șansele de a trece cu succes prin această etapă importantă în obținerea cetățeniei române.