Daca ajungeti in aglomeratul Istanbul si va permite timpul puteti sa va alocati o zi intreaga pentru a vizita Insula Buyukada, una dintre cele 9 insule ale Printului, aflate in Marea Marmara, aceasta fiind cea mai mare dintre ele si cea mai vizitata, in apropierea metropolei.
Va recomand macar o zi pe insula, deoarece este de o frumusete aparte. In vara anului 2015 am ajuns aici, dupa cateva zile obositoare petrecute in Istanbul, in cautarea unor ore de plaja si de relaxare. Cea mai buna varianta de a ajunge mi s-a parut luarea unui vapor din Portul Kabatas, dis-de-dimineata, la ora 6:50 pentru doar 10 lire turcesti pret care includea si returul, iar plimbarea a durat o ora si jumatate pana la destinatie. Transferurile catre insula se fac din ora in ora, avand escala si intr- o alta Insula a Printului si anume Heybeliada. Sfatul meu este sa vizitati insula in una din zilele saptamanii, cat mai devreme, deoarece in plin sezon, multi turisti dar si localnici, mai ales in weekend, aleg insula pentru un refugiu din aglomerata metropola.
De cum am pasit in port, am intalnit cateva persoane care promovau plajele private ale insulei, cu pliante, cu oferte, iar in urma negocierii am decis cu restul grupului sa alegem Plaja Yoruk Ali, pentru 12 TL, pret care includea transferul dus-intors din port cu un alt vaporas, pana la plaja cu pricina si accesul la plaja cu tot cu sezlong intreaga zi. Aceasta era dragut amenajata, cu sezlonguri si umbrele, cu un bar-restaurant, toalete curate si dusuri, iar fasia de nisip aferenta ei era destul de ingusta dar cu un nisip foarte fin la atingere. La intoarcere spre port, acelasi vaporas isi asteapta clientii, cursele fiind destul de dese, cam din jumatate in jumatate de ora.
Deoarece vroiam sa vedem si cealalta parte a insulei pana seara, nu am zabovit mai mult de 4 ore la plaja. Ajunsi iarasi in port, am pornit inspre Turnul cu Ceas, un important punct de reper apoi pe stradutele inguste, unde nu vezi masini, motociclete sau orice alte vehicule motorizare ci doar turisti pe biciclete sau trasuri trase de cai care fac turul insulei.
Pe masura ce avansati tot mai in deal se pot observa casele in stil victorian, cu o arhitectura deosebita, in care predomina lemnul, una dintre principalele atractii pe insula, unele vechi, parasite, altele ingrijite, mari, locuite de catre turcii instariti veniti in vacanta, gradini impunatoare pline de palmieri si de arbori infloriti in toata paleta roz-violet.
Alte atractii de neuitat ale insulei, care se pot observa de cum pasiti pe ea, sunt reprezentate de linistea mult asteptata, vegetatia mediteraneana aproape exotica, peisajul care iti taie respiratia, padurile de pin care se intind mandre de-a lungul apei, aerul curat, briza calduta si o stare generala de relaxare reintalnita pe fetele tuturor, multe, multe pisici si pescarusi.
Dupa cum spuneam anterior, pe insula nu circula vehicule, pricipalul mijloc de transport fiind trasura, trasa de cai care se poate lua din ” autogara” alaturata Turnului cu Ceas, imediat langa port si care ofera 2 variante de tururi pana in varful insulei, cu preturi negociabile cuprinse intre 15 si 75 de TL pentru 4 persoane, in functie de lungimea traseului. Daca nu agreati mirosul cabalinelor care este destul de intens, poate preferati un tur cu bicicleta care ajunge la 5 TL pe ora.
Daca reusiti sa ajungeti in cel mai inalt punct al insulei, veti gasi Manastirea ortodoxa Sf. Gheorghe, un restaurant si un peisaj tropical ce va taie respiratia. Panorama asupra Istanbulului este de-a dreptul fermecatoare din acest loc.
In concluzie, daca nu sunteti intr-o cursa contra cronometru in incursiunea voastra in Orient, alocati-va ceva timp sa ajungeti macar in una dintre Insulele Printului, pentru o oaza de liniste si de relaxare.